De ce noi?
RAPIDITATE
Cu etreabamea.ro totul se rezolva cat ai zice peste, fie ca esti proprietar sau meserias.
EFICIENTA
Iti punem la dispozitie cele mai eficiente metode de a duce la bun sfarsit un proiect.
SATISFACTIE GARANTATA
Vei pleca de la noi cu zambetul pe buze si o lucrare de nota 10!

O curte moderna nu poate sa fie una care la prima ploaie se umple de noroi. O placa de beton se toarna in functie de sol si de greutate ape care urmeaza ca sa o sustina (de exemplu o masina 4×4 sau un utilaj agricol greu).

Etapele betonarii unei curti sau alei:

  • eliminarea vegetatiei existente pe acel teren (plante, arbusti);
  • nivelarea terenului daca placa de beton se va pune la suprafata pri spalarea a minim 20 de cm daca ea va fi semi ingropata.
  • se toarna un strat de pietris de circa 3 – 4 cm si se bate bine pentru a se tasa;
  • se realizeaza un cofraj lateral;
  • se amplaseaza plasa de Buzau sau o armatura din bare de fier beton;
  • se procedeaza la turnarea betonului propriu-zis.

Pentru betonarea unei zone din propria curte nu este necesara o autorizatie de construire.

Specialistii spun ca in urma testelor facute au constatat ca pe un planseu de casa apasa in medie sarcini cam de 500 de kg, pe cand pe o placa de beton din exterior pot sa fie asezate chiar si sarcini de 5 – 10 ori mai mari, iar stratul asternut pe sol trebuie sa reziste.

Cu cat placa de beton este mai bine armata, in mod firesc cu atat se fisureaza mai greu. In plus, cu cat placa are suprafata mai mare, cu atat crapa mai usor. Placa nearmata indiferent de grosime, are cele mai mari sanse de a crapa.

Iata motivul pentru care, daca e nevoie de betonarea unei suprafete de sol foarte mare, cel mai bine este ca aceasta ca sa fie separata in placi mai mici cu rosturi. La nevoie, daca o parte va crapa, bucata/bucatile respective se vor inlocui mult mai usor.

Betonarea unei alei

Se marcheaza traseul aleii cu ajutorul unor tarusi de lemn si al unei sfori si se sapa de-a lungul sectiunii respective si in interiorul delimitarii. Stratul de beton pentru o alee folosita doar pentru mers este de minim 5 cm, iar daca se pune si pietris pentru o rezistenta sporita in timp, adancimea celor doua straturi poate fi de 10 – 15 cm.

De-a lungul traseului aleii respective, pe ambele laturi, se vor pune scanduri din lemn, fixate cu pene implantate in pamant.

Cantitatea de beton se calculeaza inmultind lungimea cu latimea si inaltimea stratului de beton. In medie, pentru un metru cub de beton specialistii spun ca e nevoie de circa 10 – 12 saci de ciment de cate 25 kg si de minim 1 metru cubi de agregat.

Betonul se toarna dupa pe stratul de pietris.

Scandurile cofrajului trebuie unse cu motorina, pentru a nu se lipi de stratul de ciment li a fi mai usor de scos la final. Netezirea stratului de ciment se face cu o scandura.

Un mic secret de betonare a unei alei:

Daca aleea va fi plana, este bine ca sa se ridice un pic mijlocul cu circa 1 – 1,5 cm prin netezirea cu o scandura incovoiata, pentru ca apa pluviala sa se scurga mai usor pe margini.

Evident, daca aleea este marginita de peretele casei intr-o parte, ea se inclina in partea opusa zidului. Stratul de beton umed e bine sa se lase la uscat lent, timp de trei zile sub o folie de plastic. O uscare prea rapida favorizeaza craparea lui.

Realizarea si montarea bordurilor

Bordura este piesa de rezistenta a unui proiect, definitivand ambientul. Fara borduri, nicio alee, trotuar sau strada nu ar arata la fel de bine structurate. Mai mult, atunci cand vprbim despre bordurile folosit in infrumusetarea aleilor ce inconjoara sau delimiteaza gradini si spatii verzi, acestea adauga o nota de eleganta si rafinament frumusetii naturii.

O bordura se monteaza direct in beton, imediat dupa procesul de compactare a infrastructurii, si este foarte important ca materialul din care este confectionata sa fie calitativ si rezistent. Totodata, mesterii trebuie sa faca masuratorile corecte pentru o aliniere optima.

Cel mai des, bordurile sunt folosite la delimitarea spatiilor de parcare, a spatiilor verzi, a aleilor, drumurilor si trotuarelor, precum si pentru imprejmuirea piscinelor. Bordurile se gasesc in diverse forme si culori si depinde doar de tine sa alegi cel mai potrivit model pentru lucrarea ta.