De ce noi?
RAPIDITATE
Cu etreabamea.ro totul se rezolva cat ai zice peste, fie ca esti proprietar sau meserias.
EFICIENTA
Iti punem la dispozitie cele mai eficiente metode de a duce la bun sfarsit un proiect.
SATISFACTIE GARANTATA
Vei pleca de la noi cu zambetul pe buze si o lucrare de nota 10!

Sudura este acel procedeu prin care bucati de materiale diverse, feroase si neferoase, pot fi lipite permanent fara a mai fi nevoie de utilizarea unor accesorii suplimentare ulterioare cu rol de a le tine unite.

Cate tipuri de sudura exista?

Intr-o clasificare foarte generala procedeele de sudura se impart in trei mari categorii:

 • sudarea cu arc metalic;
 • sudarea TIG;
 • sudarea MIG.

Cele mai multe tipuri de sudare includ utilizarea unor gaze speciale ce au rolul de a creste calitatea sudurii si nivelul ei de netezime prin impiedicarea contaminarii zonei de lucru si stabilizarea arcului de energie electrica dintre electrodul de sudura si suprafata ce se sudeaza.

Sudarea cu electrozi (cu arc metalic)

Este una dintre cele mai vechi metode de sudare, folosita in continuare cu real succes, deoarece si-a demonstrat deplin eficienta in practica.
Totusi are si ea limite, pentru ca multi dintre acesti electrozi nu patrund prea adanc in materialul ce trebuie sudat, iar dupa doar cativa centimetri de lipit ei trebuie inlocuiti cu altii. In plus, sudorii trebuie sa fie foarte bine pregatiti pentru a executa o lucrare de calitate.

Sudarea MIG

Este este procedeul de sudare cu arc unde se utilizeaza gaz metan. Sudurile se pot face in flux relativ continuu, fara mari intreruperi. Dezavantajul MIG este ca uneori lasa depuneri puternic oxidate.

Sudarea TIG (Tungsten Arc Welding Gas)

Este acel tip de sudura utilizat cel mai frecvent pentru sudarea aliajelor de nichel, magneziu, aluminiu, titan, cupru.

Procedeul de sudare TIG se poate efectua cu sau fara incarcaturi metalice, spre deosebire de sudarea MIG care foloseste doar metale de umplutura pentru a crea suduri. Realizandu-se la o temperatura mai mare decat sudarea MIG, acest tip de sudura este mai precisa, dar cere mai mult timp. Este o lipire curata, care nu produce reziduuri ce trebuie inlaturate.

Dezavantaje:

 • topirea excesiva a materialelor de lipit;
 • penetrarea dificila, incompleta, a materialelor ce se sudeaza;
 • dificultatea producerii unui arc electric de pornire.

Asamblarea a doua bucati de metal prin sudura cu puncte poate sa fie rapida si eficienta, dar rezultatul nu este convenabil pentru toate tipurile de sudura.

Sudarea prin puncte imbina doua bucati de metal folosind caldura unui curent electric. Cele doua bucati de metal sunt presate impreuna cu electrozii pe fiecare parte. Electrozii sunt conectati printr-un mic punct.

Curentul trebuie aplicat la momentul potrivit pentru a se obtine o conexiune corecta, puternica. Acest moment oportun depinde de tipul si grosimea metalelor ce trebuie sudate. Electrozii trebuie ca sa poata ajunge pe ambele fete ale pieselor metalice care se unesc. Dimensiunea si forma electrozilor vor determina dimensiunea si rezistenta sudurii.

Rezistenta unei imbinari prin sudura depinde de forta si temperatura ce au fost aplicate, precum si de curatenia electrozilor si a metalului folosit pentru lipit.

Sudura – avantaje:

 • continuitatea materiei;
 • nu necesita accesorii suplimentare ulterioare;
 • este impermeabila;
 • estetica.

Sudura – dezavantaje:

 • metalul de baza trebuie sa fie sudabil;
 • controlul este obligatoriu si de cele mai multe ori costisitor;
 • necesita forta de munca calificata si de echipament specific.