De ce noi?
RAPIDITATE
Cu etreabamea.ro totul se rezolva cat ai zice peste, fie ca esti proprietar sau meserias.
EFICIENTA
Iti punem la dispozitie cele mai eficiente metode de a duce la bun sfarsit un proiect.
SATISFACTIE GARANTATA
Vei pleca de la noi cu zambetul pe buze si o lucrare de nota 10!

Izolatiile exterioare reprezinta cea mai buna metoda pentru ca tu si familia ta sa va bucurati de confort termic sporit pe timp de iarna. Realizate la cele mai inalte standarde de calitate, izolatiile exterioare nu permit aparitia mucegaiului si a igrasiei, principalele probleme care pot cauza afectiuni ale sistemului respirator. Pentru ca este important ca o izolatie exterioara sa reziste in timp, am adunat o serie de informatii pretioase de la specialisti, astfel incat sa te bucuri de aceasta investitie timp indelungat.

De ce este importanta izolatia exterioara a locuintei?

Dincolo de a mentine caldura constanta pe timp de iarna si racoarea vara, izolatia exterioara asigura confortul unei case “sanatoase”, dar mai ales eficienta energetica – scaderea facturilor la energie, dar si blocarea zgomotului exterior. De altfel, izolatia casei incepe de la stadiul de fundatie, apoi continua cu izolatia exteriorului, a acoperisului si a terasei (unde este cazul).

Izolatiile exterioare au principalul rol de a bloca aerul exterior sa intre in casa pentru a se pierde confortul termic interior. Practic, aceasta actioneaza ca o bariera, prin care aerul de afara incetineste si nu mai patrunde in interiorul locuintei.

Izolatiile exterioare se stabilesc in functie de rezistenta termica a materialelor folosite la constructia casei, cu ajutorul valorii “R” (grosimea materialului utilizat, impartit la conductivitatea materialului). Dupa aflarea acestei valori, “R”-ul se aduna pentru fiecare strat al casei, astfel: caramida + polistiren sau BCA + polistiren.

Ce semne impun izolatia exterioara a casei?

Daca locuiesti intr-o locuinta noua, iarna este cel mai bun moment pentru a-ti da seama daca aceasta trebuie izolata exterior sau nu. Semnele care ar trebui sa iti dea de gandit in izolatia exterioara sunt: podelele si peretii reci in timpul iernii;

  • caldura din interior pe timpul verii;
  • incalzire neuniforma a locuintei;
  • mucegaiul interior.

Izolatiile exterioare – de la primii pasi

Daca te-ai confruntat cu problemele de mai sus, este timpul sa iti indrepti atentia catre izolatiile exterioare profesionale, care sa te scape de eventualele consecinte ale iernii.

Prima izolatie care se realizeaza la o locuinta o reprezinta izolarea fundatiei. Prin realizarea acestui tip de izolatii nu se va permite patrunderea apei si infiltrarea acesteia in pereti, fapt care conduce la aparitia igrasiei si/sau a mucegaiului. Aici trebuie acordata o atentie mare si cablurilor electrice si instalatiilor inflamabile, care vor fi separate cu un izolant special. In cazul izolarii fundatiei, materialele folosite sunt:

  • polipropilena;
  • membrane, bituminoase armate sau nearmate, cu imbinare la cald sau la rece;
  • polietilena de joasa si inalta densitate;
  • membrane din policlorura de vinil;
  • cimenturi speciale de impermeabilizare sub formă de pasta, aplicabile cu mistria;
  • cauciuc.

Izolarea casei continua cu izolatia exterioara cu polistiren expandat sau extrudat, precum si cu termosistem cu vata bazaltica. Polistirenu expandat sau extrudat permite permeabilitatea vaporilor, pentru pastrarea temperaturii in casa si pentru oprirea curentilor de aer sa intre în ea. In cazul subsolurilor, se foloseste polistirenul extrudat, pentru ca este mai dens si nu permite trecerea vaporilor, ca umiditatea sa ramana intre perete si izolatie. Nou pe piata din Romania este termosistemul cu vata bazaltica, ce va asigura economii la facturile de energie, precum si imbunatatirea microclimatului si al confortului interior al locuintei. Nu numai vata bazaltica, dar si mortarele si tencuielile decorative care se folosesc in aceste sisteme sunt permeabile la vapori. Astfel, se realizeaza un climat interior placut si cu adevarat confortabil.

Procesul de izolatie al casei continua cu izolarea acoperisului, care se face din materiale cu celuloza, cu folie de aluminiu, vata minerala si polistiren. De regula, foliile nu sunt tocmai recomandate, pentru ca nu permit evaporarea apei, ajungandu-se la igrasie, la probleme cu mucegaiul.

Asadar, in materie de izolatii exterioare se gasesc o serie de materiale din care sa alegi, in functie de necesitati si costuri. In final, trebuie luat in considerare faptul ca izolatia trebuie sa fie rezistenta in timp, astfel incat intreaga familie sa se bucure de caldura constanta, atat pe timpul iernii, cat si vara.

Ce trebuie sa stii despre acoperisuri

In primul rand, unul de calitate trebuie sa fie rezistent la schimbarile climaterice si de atmosfera, sa isi pastreze in timp culoarea initiala, sa ofera o buna protectie termica, fonica si hidro si sa se monteze usor.

In primul rand, in alegerea unui acoperis pretul este principalul aspect de luat in considerare. Cu cat pretul este mai ridicat, cu atat modelul ales este de calitate si va rezista pana la 50 de ani (majoritatea producatorilor ofera aceasta garantie).

Tipuri de acoperisuri

In privinta modelelor, poti opta pentru acoperisuri in doua, trei si patru ape, dar si pentru cele plane. In functie de materialele folosite, pe piata se vor regasi acoperisuri realizate din tigla metalica, tigla ceramica, din tabla, beton s.a.m.d.

Acoperisurile in doua ape sunt ideale pentru spatiile mansardate sau podul casei, unde lateralele neacoperite vor tine loc de pereti, creand mai mult spatiu de amenajare si posibilitatea de a crea chiar si un balcon.

Acoperisurile in trei sau patru ape sunt mai complexe, avand mai multe laturi ale casei protejate de ploaie, vant sau zapada.

Ce trebuie sa ai in vedere cand hotarasti constructia acoperisului?

1. Caderea apei. Forma acoperisului, creata prin structura de care se prinde tabla sau tigla metalica trebuie aleasa in functie de caderea pe care vrei sa o dai apei. Ai grija sa pastrezi distantele prevazute de normele in vigoare si sa optezi pentru o cadere a apei care sa nu iti afecteze alte anexe sau culturi.

2. Echipa care realizeaza montajul acoperisului. Ai nevoie de o echipa de specialisti, care sa lucreze cu responsabilitate, sa nu inregistreze pierderi de materiale inutile si sa asigure functionalitatea acoperisului.

3. Calitatea materialelor. Acoperisul este o lucrare durabila, de aceea ai nevoie de materiale de calitate care sa iti ofere o protectie si o functionalitate de nivel inalt.

Cand este indicata decopertarea acoperisului?

De regula, atunci cand se observa cresterea cheltuielilor privind energia (cu mai mult de 30%), dar si atunci cand se doreste modernizarea casei, in vederea sporirii confortului sau a pretului de vanzare.

Cea mai indicata perioada pentru decopertarea acoperisului este la inceputul primaverii pana spre sfarsitul toamnei. Prima operatiune care trebuie efectuata o constituie inspectarea acoperisului existent. In aceasta etapa se va constata care este starea partilor de dulgherie, a invelitorii existente si care sunt elementele care trebuie reparate sau inlocuite.

La ce trebuie sa te astepti cand decopertezi acoperisul?

In primul rand, procedura presupune inlocuirea invelitorii, insa este foarte important sa se faca de catre specialisti, mai ales ca acestia au echipamente de protectie, cum ar fi corzile fixe, castile si manusile. In plus, trebuie sa stii ca o lucrare calitativa nu poate fi executata fara schelele modulare. Acestea au o inaltime corespunzatoare, care poate fi reglata in functie de tipul casei.

La decopertarea acoperisului trebuie sa iei in calcul si eventualele servicii asociate acestei interventii. De la specialistii Etreabamea.ro vei afla exact care sunt etapele sau pregatirile pentru aceste tipuri de lucrari.