De ce noi?
RAPIDITATE
Cu etreabamea.ro totul se rezolva cat ai zice peste, fie ca esti proprietar sau meserias.
EFICIENTA
Iti punem la dispozitie cele mai eficiente metode de a duce la bun sfarsit un proiect.
SATISFACTIE GARANTATA
Vei pleca de la noi cu zambetul pe buze si o lucrare de nota 10!

Unul dintre elementele ce definesc confortul oamenilor moderni este utilizarea apei calde in volum tot mai mare.

Acest lucru este mai usor de obtinut in ultima vreme datorita imbunatatirii performantelor echipamentelor rezidentiale de producere a apei calde (centrale termice, boilere, dispozitive de producere instant de incalzire a apei).

Alegerea celor mai bune metode de incalzire a apei, adaptate locuintelor noastre din mediul urban sau rural este totusi provocatoare, orice familie incercand sa gaseasca o varianta care sa ii asigure un confort deosebit in utilizare consumand cat mai putina energie electrica sau gaz in acest sens. Chiar deloc, daca ne referim la echipamentele moderne ce utilizeaza energia solara in acest sens.

Categorii de echipamente de producere a apei calde:

 • dispozitive ce utilizeaza energie electrica;
 • dispozitive ce produc apa calda cu ajutorul unor combustibili gazosi, solizi sau lichizi;
 • dispozitive ce produc apa calda folosind energia solara.

In afara de centralele termice moderne si de boilere de diverse tipuri, mai nou aparute pe piata sunt incalzitoarele ce se cupleaza cand se deschide robinetul de apa curenta. Ele costa mai putin decat o centrala termica sau boiler, dar performantele lor sunt de cele mai multe ori pe masura pretului, adica limitate.

Avantajul unui dispozitiv de incalzire instant

Apa menajera se incalzeste strict atunci cand e nevoie de ea, nefiind motive de ingrijorare ca ar exista rezervoare de apa ce se pot contamina cu bacterii pe timpul cand nu este utilizata. Un dispozitiv instant de producere a apei calde trebuie sa aiba o putere suficient de mare pentru a produce volumul necesar intr-un timp cat mai scurt si cu un consum de energie electrica minim.

Centrale electrice si boilere

Boilerele sunt foarte raspandite de foarte multa vreme in casele romanilor, indiferent ca vorbim de boilerele clasice pe gaz sau care se incalzesc cu lemn, lignit sau de cele moderne, electrice sau de boilerele solare.

Spre deosebire de dispozitivele instant, desi volumul de apa calda ce se poate folosi este relativ mare ca volum intr-o unitate de timp dat, el se goleste totusi la un moment dat si este necesar sa se astepte ulterior pana se reumple si noua cantitate de apa se incalzeste, la randul ei, pana la temperatura dorita.

Centralele termice sunt prezente tot mai des in apartamentele din mediul urban, dar ele consuma curent electric, asa incat nu sunt mereu rentabile si nu se pot amortiza ca investitie intr-o perioada scurta de timp.

Cazanele electrice au o rezistenta electrica in rezervor care incalzesc apa din echipament pana la temperatura dorita. Pentru aceste dispozitive, este esentiala ca ridicarea temperaturii apei sa se faca la un cost cat mai mic al curentului electric.

Pregatirea apei calde combinata cu incalzirea centrala pentru cladirile noi sunt functionalitati cel mai adesea integrate intr-un singur sistem. in contextul renovarilor, acest sistem este mai complicat de realizat atunci cand este necesar sa se plaseze tevi suplimentare intre boiler si punctele de admisie a apei.

Cazanul mixt combina un cazan pe gaz cu un incalzitor instantaneu de apa. Deoarece acest sistem este echipat cu mai multe tehnologii noi (de ex. cazane de condensare, cazane etanse etc.) inregistreaza performante bune in producerea apei calde.

Ce tipuri de calorifere exista?

Exista pe piata mai multe tipuri de calorifere, si acestea sunt:

 • Calorifere de otel: acestea au o durata medie de viata, durata maxima fiind de aproximativ 10 ani in cazul in care sunt bine intretinute. Acestea sunt cea mai buna varianta pentru o centrala de apartament
 • Caloriferele din fonta: sunt foarte rezistente si eficiente, nu se corodeaza si au o durata de viata mare, de pana la 30 de ani
 • Caloriferele din aluminiu au un pret accesibil si au o durata de viata de 10- 20 de ani, daca este bine intretinut si aerisit frecvent.

Care sunt cele mai bune calorifere, in cazul in care le indepartati pe cele vechi?

Cele mai bune calorifere pe care le puteti alege sunt cele din cupru sau polipropilena, insa cele din cupru sunt mai scumpe cu aproximativ 20 %.

Chiar daca sunt mai scumpe, caloriferele si tevile din cupru sunt recomandate deoarece dau un randament mai bun, caci coeficientul de tranfer termic este mult mai ridicat. Polipropilena are o rezistenta mult mai mare in ceea ce tine de coroziunea chimica.

Cum se monteaza un calorifer nou?

Exista o serie de lucrari pe care un instalator trebuie sa le efectueze pentru a putea indeparta un calorifer vechi, si anume:

 • Instalatorul goleste instalatia termica in cazul in care este necesar acest lucru
 • Instalatorul dezafecteaza tevile vechi de la coloana
 • Instalatorul monteaza pe coloane robineti , pentru a izola caloriferele in cazul in care apar anumite probleme.
 • Instalatorul trebuie sa monteze coloanele de alimentare noi, care pot fi din cupru sau polipropilena
 • Urmeaza prinderea acelor console de sustinere si montarea caloriferului pe pozitia optima
 • Instalatorul trebuie sa prinda robinetii de debit si efectueaza racordarea caloriferului
 • Instalatorul umple complet instalatia si verifica pentru a vedea daca exista anumite probleme, precum scurgerile si daca se incalzesc complet caloriferele.

Schimbarea unui calorifer dureaza aproximativ doua ore, daca instalatorul este intr-adevar profesionist si stie foarte bine ceea ce trebuie sa faca pentru o lucrare corecta, fara erori.