De ce noi?
RAPIDITATE
Cu etreabamea.ro totul se rezolva cat ai zice peste, fie ca esti proprietar sau meserias.
EFICIENTA
Iti punem la dispozitie cele mai eficiente metode de a duce la bun sfarsit un proiect.
SATISFACTIE GARANTATA
Vei pleca de la noi cu zambetul pe buze si o lucrare de nota 10!

Daca tocmai ti-ai cumparat o casa la curte, probabil ca mai mult decat orice iti doresti ca sa iti amenajezi o gradina frumoasa, un colt de natura unde sa te relaxezi asa cum nu ai putut sa o faci niciodata pe vremea cand locuiai intr-un apartament meschin de bloc.

Cel mai indicat ar fi ca sa apelezi la un specialist in peisagistica, daca vrei ca sa ai la final o gradina de vis, la fel ca in revistele de specialitate sau ca in pozele de pe Instagram.

Totusi, daca nu ai suficienti bani pentru a te bucura de niste servicii in domeniu, nu dispera. Exista anumite reguli generale pe care, daca le vei urma, cel putin la inceput, poti ca sa te bucuri de un spatiu foarte frumos in exteriorul casei tale. Ulterior o sa inveti din ce in ce mai multe lucruri despre cum sa plantezi flori si pomi, cum sa faci corect taierile la arbusti, cum sa ingrijezi gradina ca un specialist.

Primii pasi in realizarea unei gradini de vis

Fa-ti un set de planuri pe hartie referitoare la viitoarea ta gradina

Pornind de la dimensiunile reale si de la posibilitatile unei viitoare extinderi a gradinii in curte, intocmeste 4 planuri cu creionul pe coli distincte sau folosind o aplicatie pe calculator (printand mai apoi ceea ce ai conturat virtual).

Se porneste de la un plan de baza, apoi se alege tipul de gradina dorit si se stabilesc caile de circulatie (aleile) printre diversele zone ale acesteia.

Mai apoi, pe o alta schita, ce contine datele anterioare, se pozitioneaza cat mai exact toate elementele ce ar trebui incluse in perimetrul gradinii respective: alei, pergole, terase, garduri vii, fantani arteziene, foisoare, leagane etc.

Etapa urmatoare se refera la intocmirea unui plan de plantare, adica acel plan unde treceti (pozitionati) toate speciile de plante si pomi pe care doriti sa le saditi. Alegeti prioritar specii vegetale (flori, arbusti) care se simt bine in Romania, in conditiile climatice unde locuiti.

Exista diferente intre plantele ce vor fi alese pentru o gradina amplasata in curtea unei case de la munte si cele dintr-o gradina de la campie sau una care se afla intr-un sat de pe malul Marii Negre.

Nu neglijati nici simpatiile si antipatiile pe care speciile vegetale le au unele fata de altele. Foarte important este sa luati in calcul zonele umbrite si cele insorite ale viitoarei gradini, pentru a putea ca sa pozitionati corespunzator plantele alese.

Folositi internetul atat pentru a afla detalii despre speciile de plante dorite, dar si pentru efectuarea propriu-zisa a schitelor mentionate.

Tipuri de planuri necesare pentru realizarea unei gradini:

  • planul de baza (brut);
  • planul cu detalii despre tipul de gradina dorit;
  • planul detaliat ce include toate elementele ce vor fi amplasate in gradina;
  • planul cu speciile vegetale.

Dupa ce v-ati facut o idee clara (eventual printr-o imagine 3D pe calculator), puteti analiza daca mai are loc in proximitate o terasa, o piscina, o fantana arteziana sau alte elemente suplimentare.

Important este sa aveti in vedere ca o gradina frumoasa are nevoie de o ingrijire regulata, dar mai mult decat orice altceva sa fie udata la timp. Asadar, accesul la apa facil este esential. Daca in curte aveti o fantana, poate un hidrofor v-ar fi de mare folos pentru a economisi apa de la retea.

Costurile amenajarii unei gradini frumoase nu sunt deloc mici, mai ales daca este generoasa ca dimensiuni si include un mare numar de plante si pomi, mai ales daca vreti ca sa aveti acolo si un loc de gratar, un loc de joaca pentru copii, un foisor ca in filme, din lemn sau fier forjat, cat mai rustic cu putinta, poate chiar o sera in miniatura.

In cazul unei gradini mici ati scapat de grija impartirii spatiului, dar va trebui sa va orientati spre cele mai potrivite plante si copaci. Niste arbusti mici, niste specii de flori care nu au nevoie de mult loc, iata ce e recomandabil ca sa alegeti.

O gradina minimalista, cu pavaje speciale, poate arata uneori mai bine decat una cu dimensiuni impresionante.