De ce noi?
RAPIDITATE
Cu etreabamea.ro totul se rezolva cat ai zice peste, fie ca esti proprietar sau meserias.
EFICIENTA
Iti punem la dispozitie cele mai eficiente metode de a duce la bun sfarsit un proiect.
SATISFACTIE GARANTATA
Vei pleca de la noi cu zambetul pe buze si o lucrare de nota 10!

Demolarea unei case, anexe sau chiar demolarea unui gard nu se face dupa bunul plac al proprietarului, ci este nevoie de obtinerea unor autorizatii speciale de desfiintare constructii din partea organelor administratiei locale, indiferent ca vorbim de o demolare partiala sau totala.

In mod simetric, autorizarea de demolare a unei constructii se da in aceleasi conditii ca si autorizatia de constructie, raportat la prevederile planurilor urbanistice, in conformitate cu dispozitiile legale care se aplica la momentul depunerii cererii.

Acte necesare pentru emiterea unei autorizatii de demolare (continut dosar):

 • cerere pentru emiterea autorizatiei de desfiintare, cu elementele de identificare si datele tehnice in conformitate cu D.T.A.D;
 • actul de proprietate asupra imobilului;
 • certificat de urbanism (copie);
 • documentatia tehnica pentru incuviintarea executarii lucrarilor de demolare (D.T.A.D.), referate de verificare, raport de expertiza tehnica semnat si stampilat (2 exemplare in original);
 • fise tehnice pentru obtinerea avizelor cerute prin certificatul de urbanism;
 • avizele si acordurile obligatorii ce trebuie obtinute de persoana ce vrea sa demoleze constructia respectiva;
 • certificat de atestare fiscala privind valoarea de impozitare a imobilului (in copie);
 • dovada de plata a taxei de emitere a autorizatiei de demolare (in copie):
 • dovezi de plata a taxelor cerute de organele competente pentru avizele si acordurile necesare emiterii acordului unic (in copii).

Valabilitatea autorizaţiei de demolare

Prin termen de valabilitate se intelege, in conform cu prevederile Legii 50/1991 modificata prin legislatia subsecventa:

 • intervalul de timp, de maximum un an de la data emiterii autorizatiei de desfiintare incuviintate, in interiorul caruia solicitantul este obligat sa inceapa lucrarile;
 • in cazul indeplinirii condiÅ£iei specificate, de 12 luni, incepand cu data anunÅ£ata a inceperii lucrarilor, valabilitatea autorizaÅ£iei se extinde pe toata durata de execuÅ£ie acestora, precum s-a prevazut in autorizaÅ£ia de demolare obtinuta.

Durata executarii lucrarilor, adica perioada maxima necesara pentru realizarea efectiva a lucrarilor de demolare autorizate, se stabileşte de catre emitentul autorizaţiei de desfiinţare, pe baza datelor inscrise in cerere – respectiv in anexa la aceasta – conform prevederilor documentaţiei tehnice de desfiinţare – D.T.A.D.

Termenul de valabilitate al autorizaţiei de demolare care a expirat, inclusiv cel acordat prin prelungirea valabilitaţii iniţiale, impune obligatoriu emiterea unei noi autorizaţii de demolare in vederea finalizarii lucrarilor ramase de executat. Valabilitatea certificatului de urbanism, precum si a avizelor si acordurilor emise la prima autorizatie se poate mentine, cu conditia realizarii lucrarii in conformitate cu prevederile autorizatiei initiale.

Daca se intrerupe din variate motive efectuarea lucrarilor de demolare pe o perioada indelungata (peste limita de valabilitate a autorizatiei de desfiintare a constructiei), fara luarea unor masuri de conservare, continuarea lucrarilor ramase de executat se va putea face numai dupa emiterea unei noi autorizatii de demolare, care va avea la baza o documentatie tehnica intocmita in conformitate cu concluziile referatului de expertiza tehnica a lucrarilor executate pana in acel moment.

Autorizaţiile de desfiintare a unei constructii, impreuna sau nu cu anexele acesteia, inclusiv actele de respingere a cererii pentru autorizarea executarii lucrarilor respective, au caracter public.
Ele sunt puse la dispozitia publicului in doua moduri:

 • pe pagina proprie de internet a autoritatii administratiei publice competente sa le emita;
 • prin afisarea la sediul acesteia a listelor actualizate ale actelor de autoritate emise.

Legea 50/1991, actualizata in 2018, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, mai prevede si faptul ca autorizatiile de desfiintare constructii emise cu incalcarea prevederilor legale pot ca sa fie anulate de catre instantele de contencios administrativ.

Anularea autorizatiilor de desfiintare poate ca sa fie ceruta, in conditiile legii, inclusiv de catre prefect, la sesizarea expresa a organelor de control ale Inspectoratului de Stat in Constructii. La momentul introducerii actiunii in instanta se poate solicita suspendarea autorizatiei de demolare si oprirea executarii lucrarilor, pana la solutionarea pe fond a cauzei.

Demolarea unei case, o provocare pentru orice proprietar

In ultima vreme, multi si-au achizitionat pe bani putini case la tara cu gandul de a le desfiinta si a ridica rapid in locul lor vile care sa se invarta dupa soare. in functie de bugetul disponibil, pot sa fie si rotative, nu-i bai, ori macar ecologice in sens clasic, dar problema ramane: pentru a o construi trebuie daramate constructiile vechi de zeci de ani ce au venit la pachet cu terenul gospodariei cumparate.

Unii mai curajosi tind sa isi incerce fortele si, in regie proprie, vor sa faca ei insisi lucrarea in cauza. Doar ca e nevoie de un buldoexcavator pe care sa il inchirieze, asa incat s-ar putea sa stea si sa se mai gandeasca un pic la solutia asta de economisire a unor bani. S-ar putea sa nu fie asa viabila precum pare initial.

Demolarea unei case este extrem de complicata in cele mai multe cazuri si, de obicei, necesita interventia unei companii de demolare, in ciuda unui cost ridicat, deoarece surprize pot aparea cand nu te astepti cand te apuci sa pui la pamant o locuinta veche. si nu de un cazan cu monezi de aur ascuns sub podea este vorba!

Demolarea unui gard – pasi generali:

 • se elimina sipcile si/sau panourile, precum si poarta/portile gardului;
 • se indeparteaza stalpii gardului;
 • se elimina placa de ciment prin spargere (daca exista).

Pasii difera in functie de tipul de gard, de materialul din care e confectionat si necesita unelte si echipamente speciale.

Daca nu este un biet gard din sipci de lemn, ci unul din ciment sau fier forjat fixat bine intr-o placa betonata, cel mai bine e sa apelati la un profesionist in demolare garduri care, pentru un pret rezonabil, poate ca sa faca aceasta munca dificila in locul dvs. mai rapid, avand nu doar experienta dar si echipamentul necesar.

Ce elemente trebuie luate in calcul la demolarea unei scari din ciment?

Scara din ciment este un proiect trainic, cu o durata mare de viata, ce trebuie demolata cu grija, pentru a nu periclita alte elemente conexe. Cand initiezi demolarea unei scari din ciment trebuie sa tii cont de:

1. Instrumentele folosite – cimentul armat cu fier este un material dur, rezistent, astfel ca pentru a-l demola ai nevoie de instrumente cu percutie, cu putere mare. Ai grija ce instrumente foloseste echipa de meseriasi deoarece trepidatiile generate de aceste instrumente pot afecta elemente conexe, precum gemuri, sau chiar structura de rezistenta a casei;

2. Decorul din proximitate – cand incepi demolarea unei scari de ciment inlatura ocbiectele de decor sensibile din proximitate. Realizeaza ziduri de protectie provizorii, daca in imprejurimi ai, spre exemplu, o gradina cu flori. Pot ajunge acolo bucati de ciment care le vor deteriora.

3. Evacuarea deseurilor – demolarea unei scari exterioare din ciment va produce multe deseuri, care trebuie separate (fierul din compozitia scarii poate fi refolosit sau dus la fier vechi, cimentul trebuie aruncat) si evacuate.